Dijital devrimGeçmişte buhar gücünün ve elektriğin hayatımıza girmesiyle gerçekleşen sanayi devrimleri günümüzde dijital teknolojilerin finanstan enerjiye, tarımdan sağlığa tüm sektörlerde şirketleri ve tesisleri dönüştürmesiyle gerçekleşiyor. Dijital teknolojiler, etkiledikleri geniş yelpazedeki sektörlerin üretim ve tüketim süreçlerinde devrimsel bir değişim yaratıyor. Dijital enerji imkânlarının gelişmesi, daha eski teknolojilere sahip enerji santrallerinin dönüşümü konusunun da gündemde kalmasına neden oluyor. Bu dönüşüm, dijital teknolojilerin daha esnek ve uygun maliyetle hale gelmesiyle hızlanıyor.

Dünyada elektrik üretim endüstrisi, dijital dönüşümle daha verimli bir geleceğe hazırlanıyor. 2016 yılındaki Dünya Ekonomik Forumu’na göre 2025 yılına kadar elektrik alanındaki bu dönüşümün 1.3 trilyon dolarlık fırsat yaratması bekleniyor. Enerji santrallerinin servis platformlarıyla donatılması, Bulut Bilişim ve Endüstriyel İnternet olanaklarının kullanılması; daha verimli enerji üretimi ve müşterilere kesintisiz ulaşması açısından önemli avantajlar sunuyor.

1 MİLYARDAN FAZLA İNSANA ELEKTRİK
Dünya, bir milyardan fazla insana elektrik erişimini genişletmek, istikrarlı büyüme ve milyarlarca ilave insanın yaşam standardını yükseltmek için daha fazla elektriğe ihtiyaç duyuyor. Bu, bir yandan şebeke altyapısını oluşturmak ve iyileştirmek, diğer yandan yeni enerji kaynaklarının geliştirilmesini gerektiriyor. Aynı zamanda, dijital ve fiziksel yeniliklerin enerji teknolojilerindeki gelişmelere olan yakınsaması, endüstriyi etkilemeye başladı. Elektrik sektörünün geleceği, dijital teknolojilerle güçlendirilmiş ve birbirine bağlı yeni bir değer zincirini kapsıyor. Enerji tedarikçileri de giderek daha fazla dijitalleşmeden etkilenen sanayi şirketlerinin yanında yer alıyor.

YÜZDE 20 DAHA YÜKSEK MW
Elektrik şirketleri artık büyük veri analizi yoluyla yakıt karışımını dengeleme, doğalgaz ve yenilenebilir enerji teknolojilerinin benimsenmesini hızlandırma, ekonomik çıktıyı maksimize ederken maliyet ve emisyonları azaltmak için analitiği kullanarak tesisin çalışmasını optimize etme gibi yeni imkânlardan faydalanabiliyor. Santral faaliyete geçirildiğinde dijital araçlar, performansını ve karlılığını artırıyor. GE’nin son tahminlerine göre, merkezi üretimi dijital hale getirme, yeni rüzgar çiftlikleri için 100 milyon dolara kadar (%20’ye varan daha yüksek MW) ve yeni bir kombine çevrimli gaz enerji santrali için 230 milyon dolara varan değer yaratabilir. Mevcut kombine çevrimli gaz santrali için ise bu değer 50 milyon dolar civarında. Bu, tüm enerji endüstrisinde yeni gaz ve rüzgar santralleri için ek 75 milyar dolarlık değere karşılık geliyor. Ki mevcut santrallere yapılan iyileştirmeler bu değeri daha da yükseltiyor.

SANTRALİN ÇALIŞMA PROFİLİ ARTIYOR
Bugünkü santral ve rüzgar çiftlikleri, karmaşık operasyonlarını verimli bir şekilde yürütmek için entegre veri ve tesis veya filo seviyesi yazılım uygulamalarını kullanmıyor. Tipik bir santral, kullanılabilirlik, çıktı, verimlilik, bakımı kolaylık, aşınma yıpranma ve esneklik arasındaki çeşitli dengeler arasında sabit optimizasyonu gerektiren karmaşık bir sistem. Bu dengelemeler mevcut tüm verileri ve doğru yazılım uygulamalarını kullanarak ele alınmazsa, tesis daha düşük verimlilikte bir profil üzerinden çalışıyor ve halihazırda yapılan sermaye yatırımlarında daha düşük getiriye neden oluyor. Çeşitli dijitalleşme araçlarının kullanılması mevcut bir elektrik santralinin çalışma profilini önemli ölçüde artırabiliyor. Örneğin çeşitli yazılım uygulamaları, tesisin şebekedeki ve genel enerji piyasasındaki değişen koşullara en iyi şekilde yanıt vermesini ve operasyonel verimliliğini en üst düzeye çıkarmasını sağlayabiliyor. Söz konusu uygulamalar, gelişmiş öngörülebilirlik sayesinde yüksek güvenilirlik ve emre amadelik, doğru performans izleme ve tahmin becerisi, santral yetkinliğinin daha iyi izlenmesi yoluyla planlama optimizasyonu ve daha verimli santral planlama için daha düşük üretim maliyetleri ve varlık üretimi tahmin yetkinliği gibi çeşitli operasyonel faydalar sunabiliyor.

Kaynak: Hürriyet