Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl açıkladığı Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda Türkiye bir sıra dahagerileyerek 144 ülke arasında 131. sırada yer aldı.
Listenin son sıralarını Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri kapatıyor. Pakistan, Yemen, Suriye, Çad, İran, Suudi Arabistan, Lübnan, Fas ve Mısır sıralamada Türkiye’den daha aşağılarda yer alırken Kuveyt, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir ve Etiyopya Türkiye’den daha iyi konumda.
Küresel Cinsiyet Eşitliği Endeksi dört alandaki ölçümlemeyle belirleniyor. Bu alanlar: kadınların sağlığa ve eğitime erişimi, siyasete katılımı, ekonomik yaşamda aldıkları rol. Türkiye sağlık konusunda 59. eğitime erişimde 101. siyasete katılımda 118. ve ekonomide 128. sırada yer alıyor. Bu sıralamalara bakıldığında dikkat çeken bir başka konu ise Türkiye’nin 2017 yılında 2006 yılından bu yana kat ettiği yolu sıfırlamış hatta geriye gitmiş olması.
Peki, ilk sıralarda hangi ülkeler yer alıyor? Listede ilk 10’da birinci sırada yer alan İzlanda’yı, Norveç, Finlandiya, Ruanda, İsveç, Nikaragua, Slovenya, İrlanda, Yeni Zelanda ve Filipinler izliyor. Dikkat çeken nokta, Ruanda ve Nikaragua’nın ilk 10’da kendine yer bulması. Diğer ülkelerle kıyaslandığında yoksul olan bu ülkelerde kıt kaynakların ve fırsatların erkek ve kadın arasında eşit şekilde dağıtıldığı ortaya çıkıyor. Yani, cinsiyet uçurumu gelir seviyesi ile doğrudan bağlantılı değil.
Cinsiyet eşitsizliğinin azaltılması ülkelere ekonomik getiri de sağlıyor. Raporda belirtilen rakamlara göre, cinsiyet uçurumunun azaltılması İngiltere ekonomisine 250 milyar dolar, ABD’ye 1 trilyon 750 milyar dolar ve Çin’e 2,5 milyar dolar ek katkı sağlamış durumda.
Ancak raporda en fazla altı çizilen husus “kendiliğinden olsun diye bırakılırsa uçurumun azaltılması hedefinde asla ilerleme sağlanamacağı”. Türkiye ise bu vurguyu doğrulayan cinsten bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. 2017’nin ilk dokuz ayında Türkiye’de 211 kadın ve kız çocuğu öldürüldü, 64 kadın tecavüze uğradı, 190 kadın taciz edildi, 258 kız çocuğu cinsel istismar mağduru oldu, 306 kadın şiddet gördü. Kadın örgütlerinin aylarca karşı çıktığı Nüfus Hizmetlerinde Değişiklik Tasarısı ise bir gece yarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Şiddet eylemlerinde bulunan erkekler ise birtakım gerekçelerle ceza almaktan kurtulmaya veya indirim almaya devam ediyor.
Kaynak: Para Analiz